Tider och belopp för Trängselskatt i Stockholm
Innerstaden
Essingeleden
Just nu är det Lågsäsong.
- Från till
- Från till
- Från till
Maxbeloppet per dag och fordon är 105 kr.
Undantag för trängselskatt i Stockholm
Utöver lördagar och söndagar så tas ingen skatt ut följande datum år 2025:
-
Januari
-
April
-
Maj
-
Juni
-
Juli
-
November
-
December
Vanliga frågor om trängselskatt i Stockholm
- Varför tas trängselskatt ut i Stockholm?
-
Trängselskatt tas ut i Stockholm med syftet att förbättra trafikflödet och miljön samt bidra till finansieringen av infrastrukturprojekt.
- Vad är trängselskatt och varför finns det i Sverige?
-
Trängselskatt i Sverige är en avgift som tas ut för att minska trafikbelastningen i specifika områden, såsom stadskärnor, under rusningstider.
- Vad är syftet med trängselskatt i Sverige?
-
Syftet är att förbättra trafikflödet och uppmuntra användningen av kollektivtrafik och miljövänliga alternativ.
- Vilka typer av fordon är skyldiga att betala trängselskatt?
-
Trängselskatt tas ut när en bil, oavsett om den är svenskregistrerad, utlandsregistrerad eller brukas med en saluvagnslicens, passerar en betalstation för trängselskatt.
- Vilka fordon är undantagna från trängselskatt?
-
Fordon som är automatiskt undantagna från trängselskatt är utryckningsfordon, bussar med totalvikt av minst 14 ton, diplomatregistrerade fordon, motorcyklar och militära fordon.
- Kan jag ansöka om trängselskatteundantag?
-
Om du har ett svenskt parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du ansöka om att undanta ett fordon från trängselskatteplikt hos Skatteverket. Det kan gälla din egen eller någon annans bil, och du måste styrka ägandet av parkeringstillståndet. Ett beviljat undantag gäller till parkeringstillståndets slutdatum, men om det förlängs måste du ansöka på nytt. Undantaget gäller i både Göteborg och Stockholm.
- Var kan jag som privatperson se hur mycket trängselskatt jag behöver betala?
-
Du kan se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i Transportstyrelsens e-tjänst för trängselskatt . Tjänsten gäller för trängselskatt i både Stockholm och Göteborg. Du loggar in med antingen e-legitimation eller registreringsnummer med behörighetskod som hittas på ditt registreringsbevis.
- Var kan jag som företagare se hur mycket trängselskatt jag behöver betala?
-
Likt privatpersoner kan du som företagare se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i Transportstyrelsens e-tjänst för trängselskatt . Skillnaden är att företagare bara kan se begränsad information om passager för ett fordon i taget i e-tjänsten genom inloggning med registreringsnummer och behörighetskod.
- Hur betalar jag trängselskatt?
-
Du kan betala trängselskatt via antingen autogiro , e-avi (e-faktura), bankgiro (via det inbetalningskort Transportstyrelsen skickar ut) eller digital brevlåda .
- Vad händer vid försenad eller utebliven betalning av trängselskatt?
-
Vid försenad eller utebliven betalning av trängselskatt tas en tilläggsavgift på 500 kronor per fordon ut om betalningen inte är bokförd i tid på Transportstyrelsens konto. Tilläggsavgiften är reglerad i lagen om trängselskatt.
- I vilka fall kan min bil få användningsförbud?
-
Om fordonet har mer än 5 000 kronor i obetald trängselskatt och påföljdsavgift, eller minst sex månader har gått sedan den senaste betalningen skulle ha skett, införs ett förbud mot att använda fordonet.
- Vem ansvarar för att skatten betalas i tid?
-
Som fordonsägare är det du som ansvarar för att trängselskatten betalas i tid, även om du inte har fått en avi.
- Vad gör jag om jag inte fått en betalningsavi?
-
Om du inte fått en betalningsavi kan du se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i Transportstyrelsens e-tjänst för trängselskatt . Det går även bra att kontakta Transportstyrelsens kundtjänst.
- Hur hanteras trängselskatt för fordon som är registrerade utomlands?
-
För utomlandsregistrerade fordon har Transportstyrelsen delegerat uppgiften att identifiera fordonsägare, skicka fakturor och ta emot betalningar till EPASS24 .
- Kan man göra avdrag på trängselskatt? Vad gäller i så fall?
-
Avdrag för trängselskatt kan göras, men då följer samma regler som övriga avdrag. För alla arbetsresor gäller det antingen att avstånd bostad-arbetsplats är minst 5 km med en tidsvinst på minst 2 timmar, eller att bilen används i tjänst minst 160 dagar och minst 300 mil. För arbetsresor de dagar du använder bilen i tjänst gäller det att bilen används i tjänst minst 60 dagar och minst 300 mil. Avdrag beviljas för belopp över 10 000 kr (inkomstår 2012).